29 september 2009

BARNFÖRHÖR

Imorse var jag med på ett barnförhör. För er som inte är så insatta kan jag berätta att små barn aldrig hörs i domstol. Istället hålls det videoförhör med barnen hos polisen. Videoförhör går till så att en särskild barnutredare förhör barnet samtidigt som alltihop videofilmas. I ett rum intill sitter oftast företrädare för socialförvaltningen, barnets juridiske företrädare och helst också åklagaren och tittar på förhöret.

Barnförhör kräver särskild kompetens. Dels har polisen oftast inte träffat barnet förut och har därför mycket kort tid på sig att få barnets förtroende. Dels är det oerhört viktigt att inte ställa ledande frågor för då kan värdet av barnets uppgifter minska dramatiskt. Ibland måste barnutredaren vara extra kreativ för att få barnet att våga berätta, t ex ta fram papper och penna eller låta barnet demonstrera på polisen själv. Jag har sett flera exempel på otroligt tålmodiga förhör där barnet till sist väljer att berätta om övergrepp, trots att det är uppenbart hur svårt det är för barnet.

De som sitter i rummet bredvid kan be barnutredaren ställa kompletterande frågor. Ibland får man hålla mer än ett förhör, t ex för att ge den misstänktes advokat möjlighet att ställa frågor, men man försöker hålla så få förhör som möjligt för barnets skull. Om ärendet sedan leder till åtal behöver barnet inte komma till domstolen, det räcker med att videoförhöret spelas upp - en stor fördel för de små barn som utsatts för övergrepp!

Uppdaterad blogg

Så har jag då ännu en gång uppdaterat min blogg! Tiden går så fort! Här hittar du nu enkelt både min senaste film på Youtube och min (och An...