7 november 2009

FÖRDOMAR

Idag deltog jag i Fördomsbiblioket, en del av Jönköping Open, på Stadsbiblioteket. Tanken var att besökarna skulle få låna en människa från en grupp som de kanske har förutfattade meningar om. Genom dessa personliga möten skulle man förhoppningsvis få till samtal som kanske aldrig annars hade ägt rum och kanske få oss att bli medvetna om och veta mer om våra förutfattade meningar och fördomar.

Förutom jag själv deltog Sylvia Roskvist (präst i Svenska kyrkan), Kristian Kabelacs (homosexuell, bl a utsedd till Årets kämpe på Gaygalan i Stockholm), Git Johansson (djurrättsaktivist, kampanjchef Djurens rätt), Mike Christensen (ungdom, projektledare 365 saker du kan göra i Jönköping), Lennart Johansson (pensionär med fru från Skåne) och en kvinna från Missionskyrkan som jag dessvärre glömt namnet på.

Det var full fart och riktigt roligt under de två timmar som vi satt i caféet. Allra mest hettade det faktiskt till mot slutet när kultursekreteraren Harald Winter satte sig vid mitt och prästens bord. Vi kom att diskutera fördomar mot kulturarbetare respektive skillnaderna och likheterna mellan kultur och idrott. Då gick vågorna verkligen höga! Ser fram emot en fortsatt diskussion med Harald framöver :)