31 maj 2012

ONS-TORS

Igår var det möte med kommunstyrelsen på förmiddagen. Mest tid ägnades åt information om det planerade nya kraftvärmeverket på Torsvik. Under lunchen ägnade vi majoritetsråd oss sedan åt vårens sista budgetmöte.

Idag började jag arbetsdagen med Huskvarna JaVissts frukostmöte på Huskvarna Stadshotell. Lika bra att ta tjuren vid hornen så att säga :)  Fick några minuter på slutet att berätta om mitt yttrande om Smedbyn. Kommunstyrelsen ska ta beslut nästa tisdag men socialdemokraterna instämmer rakt av i mitt förslag och har inte ens skrivit något eget yttrande.

Besökte sedan Åklagarkammaren för att tacka av sekreteraren Margareta Cedergren som jag jobbat tillsammans med under väldigt många år och som nu ska gå i pension. Hon blev verkligen glad över besöket och min present! Kändes annars väldigt märkligt att besöka kammaren den här gången, ungefär som att besöka sin gamla skola...

Redan vid 15 började sedan dagens sammanträde med kommunfullmäktige. Hade faktiskt inte ett enda ärende idag, bara en fråga från SD. Passade istället på med några korta inlägg i andra ärenden om Dag Hammarskjöld och språktolkar. Sammanträdet slutade redan 20.30, väldigt skönt!

29 maj 2012

MÅN-TIS

Igår möte med ledningsutskottet på förmiddagen. Gällde framförallt information om läget på flygplatsen, landstingets folkhälsoarbete och några nya tjänstetillsättningar. Efter en kort lunch i solen blev det sedan bolagsutbildning på Elmia där vi bland annat gick igenom regler om mutor och upphandling. Kvällen avslutades med ett riktigt bra gruppmöte med engagerade Folkpartister.

Idag har jag tillbringat dagen på Rådhuset. Förberedelser inför torsdagens kommunfullmäktige, kulturplanens behandling på kommunstyrelsen, nästa veckas möte med Jämställdhets- och integrationsutskottet, remissvar om kulturmiljön runt Södra Munksjön mm. Avrundade med ett träningspass på Friskis & Svettis gym tillsammans med yngste sonen som uttryckligen bett (!) om detta! Ägnar kvällen åt lite småpyssel, bl a dekoration av nedanstående underbara blomsterfat som vi köpte på Trädgårdsmässan i Göteborg för några veckor sedan!

27 maj 2012

HELG

Ägnade både fredagen och lördagen åt trädgårdsarbete. Många timmar blev det. Ogräsrensning, kantklippning, plantering av flera växter och en syrénhortensia. Idag cykeltur på 10 mil där vi korsade kommungränserna från Jönköping, via Vaggeryd, till Värnamo och hem igen. Frukost och kvällsmat ute varje dag! Mycket sol och frisk luft. Blev uppvaktad på Mors dag med plockade blommor och ett jättefint linne. Hittade t o m inspiration att måla! En riktigt bra helg!

25 maj 2012

KULTUR MOT VÅLD

Den 3 maj deltog jag på en dag på Spira med Svensk Scenkonst. Mot slutet av dagen fick vi veta att Dramaten den 2 juni ska ge en föreställning som heter "Jag blev slagen klockan fjorton och fyrtiofem". Om man så önskade fanns det möjlighet att visa föreställningen på andra ställen i landet, antingen i direktsändning eller i efterhand. Jag blev förstås oerhört intresserad, samtalade omgående med Helena Seth på Dramaten& och lyckades sedan få med vår härliga landshövding Minoo Akhtarzand på idéen. Sagt och gjort, den 7 juni kl 15.30 visas föreställningen på Residenset i Jönköping och efteråt blir det panelsamtal. Inbjudan och mer information om föreställningen hittar du här! Verkligen en fantastisk känsla att gå så snabbt från tanke till genomförande, tack vare en positiv landshövding! Uppskattar särskilt att två av mina ansvarsområden, kultur och jämställdhet, går att kombinera på ett så betydelsefullt sätt!

23 maj 2012

BEHAGLIG TILLVARO

Igår var det möte med Folkpartiets välfärdsteam. Debattartikel färdigställdes, flygbladsutdelning bokades och en uppföljande familjehemsträff diskuterades. Ett väldigt trevligt möte!

I förmiddags deltog jag på Österängens områdesgrupp och sedan på den lunchbuffé som hölls gemensamt med Öxnehaga områdesgrupp. Är oerhört glad över att dessa två områdesgrupper efter integrationskonferensen bestämt sig för att mötas regelbundet ett par gånger per år!

Har ägnat övrig tid i veckan åt att skriva mina yttranden om Smedbyn respektive Jämställdhetsrapporten. Viktiga frågor som kräver mycket eftertanke!

Har också hunnit njuta av det vackra vädret genom frukost, fika eller lunch utomhus samt genom att ägna kvällarna åt trädgårdsarbete.

21 maj 2012

SE KOMPETENSEN

Idag var det så äntligen dags för hearingen med Jönköpingsbor med arbetslivserfarenhet från andra länder. Tove Lifvendahl, författare och debattör, samt Klara Kerekes, lärare och forskare, inledde eftermiddagen på ett tankeväckande sätt! Sedan hölls gruppdiskussioner där vi från kommunen dokumenterade det som framkom. Jag är mycket nöjd med dagen och någon uttryckte t o m "äntligen"! Nu ska vi sammanställa dokumentationen, planera det uppföljande seminariet den 18 sep om rekrytering och börja fundera på hur vi ska kunna omvandla dagens seminarium till konkreta förbättringsåtgärder. Vi har bestämt oss för att bli bättre på att tillvarata utländsk kompetens och det här var ett viktigt steg i rätt riktning!
Lyssna gärna på sändningen kl 16.10 i Sveriges Radio här! (längst ned på bilden får du flytta fram markören 10 min)20 maj 2012

EN SOMRIG HELG


En bra helg! Första frukosten i trädgården för i år! Fyra timmars rengöring av singelytor på tomten. Gott grillat kött. Cykeltur till Gränna och fika med maken i sommarvärme omgivna av turister. Benen kändes oerhört starka, den tuffa löpträningen har verkligen haft effekt. Mycket sömn och härliga sovmorgnar! Full av kraft inför en ny arbetsvecka.

18 maj 2012

JÖNKÖPINGS HISTORIEDAG

Visste ni att namnet Jönköping anses komma från den bäck som en gång rann genom staden, "Junebäcken", och att ordet June kan komma från det fornnordiska ordet ýr som betyder idegran. Ordet "köping" anger att det var en handelsplats. Jönköping betyder med andra ord handelsplatsen vid Junebäcken eller idegransbäcken!

Den 18 maj för 728 år sedan fick Jönköpings invånare dessutom rätt av Magnus Ladulås att hålla två marknadsdagar om året: den ena på Antondagen den 17 jan och den andra på Fransdagen den 4 okt. Att man valde just dessa dagar berodde på att de var hedniska högtidsdagar som firats sedan länge.

Rätten att hålla marknaderna dokumenterades i ett privilegiebrev. Jönköping är en av Sveriges äldsta städer och vårt privilegiebrev är faktiskt det äldsta bevarade i Sverige. Varje historiedag kan ni passa på att se detta fantastiska brev som är väldigt litet men fått så stor betydelse för Jönköping och i den stadshistoriska utställningen kan ni följa hur Jönköping sedan utvecklats genom åren.

Under eftermiddagen fick vi lyssna på Birthe Sjöberg, litteraturprofessor vid Lunds universitet – där jag för övrigt själv studerat. Birthe har faktiskt kopplingar till Jönköping: hon är ordförande i Viktor Rydbergssällskapet, hennes nuvarande projektarbete om relationen mellan Viktor Rydberg och Strindberg finansieras av Carl-Olof och Jenz Hamrins stiftelse och dessutom skriver hon då och då på kultursidan i Jönköpingsposten. Räknar därför med att träffa Birthe fler gånger framöver!

Birthes föredrag hette ”Kan arkiv ljuga?”. Själv har jag från rättsväsendet med mig att muntlig bevisning alltid är bäst eftersom ”papper inte rodnar”… Det var tankeväckande att lyssna på Birthes berättelse om Fribytaren på Östersjön men som f d åklagare blev jag ganska upprörd - dels för att Drake och Skytte fick så olika straff, dels för att Rydberg valde att byta rollerna på dem i sin bok och dels för att Nationalencyklopedin hänvisar till Rydbergs version trots att den är felaktig. Även om historiska romaner ofta inte stämmer med historiska fakta i alla delar så väcker de onekligen ett intresse för vår historia - så då må väl oriktigheterna vara förlåtna.


KONSTRUNDA

Igår var hela familjen på Konst & Kulturrunda runt Omberg. Av de vi besökte tyckte vi bäst om Ateljé Gebbe, Galleri Omberg och makarna Örtlund i Boet i Ödeshög! På köpet fick vi en härlig biltur i ett fantastiskt landskap! Förresten visade sig Gebbe Björkman ha en egen blogg, som ni hittar här!

15 maj 2012

SAMMANDRAG

Igår möte med ledningsutskottet. Sedan möte med Leif Wetterö och företagslotsen Monica Raske om Företagarskolan Öxnehaga, det börjar dra ihop sig. Lunch med fräscha folkpartisten Cigdem Günes! Avslutningsvis ett ovanligt långt styrelsemöte med Folkpartiet. Är SÅÅÅ stolt över vår nye ordförande Nicklas Bengtsson - den grabben kommer gå långt!

Idag budgetarbete under förmiddagen. Lunchen i Rådhusets cafeteria ledde till en stimulerande diskussion om konst och hälsa. Under eftermiddagen möte om detaljerna inför måndagens seminarie med Tove Lifvendahl och Klara Kerekes om kompetens från andra länder (Imorgon kommer reportage i Jönköping NU). Avslutningsvis gemensamt möte med Folkpartiets Bildningsteam och Fysiska team om aktuella kulturfrågor.

13 maj 2012

UTMANING OCH MÖTE

Igår sprang jag Göteborgsvarvet. Aldrig har jag sprungit så långt förut! Det var delvis kämpigt men gick riktigt bra och jag lyckades springa runt på 2 timmar och 25 minuter. Av 20452 anmälda kvinnor kom jag på 11273:e plats!! Vill passa på att tacka mina Facebook-vänner som peppade mig till detta! I samband med loppet passade jag på att överlämna Glädjetjuven till organisationen Mentor för att de förhoppningsvis ska vilja använda eller rekommendera vårt material. Annika Florén Ström, projektledare för företagssamarbeten och lokala samarbeten visade sig dessutom vara intresserad av Mentorsamarbete med Jönköping. När jag anmälde mig till Göteborgsvarvet valde jag att med en del av medlemsavgiften stötta Mentor och så visar det sig att vi har anledning att fortsätta ha kontakt framöver - det finns onekligen en mening med allt!


11 maj 2012

VARDAG

I onsdags var det arbete med investeringsbudgeten hela dagen. Driftsbudgeten, som delvis omnämnts i media, går vi igenom först till hösten. På kvällen sprang jag 8 km, bara för att hålla igång benmusklerna. Igår ägnade jag dagen åt en mängd småmöten om avtalet avseende stadshistoriska utställningen, integrationsranking och förberedelser inför hearingen den 21 maj. Hann med en kortare massage på Hudoteket av den mycket duktiga massageterapeuten Anna Hagelin! Idag har jag och Ingvar Åkerberg haft ett mycket bra möte med stadsbyggnadsstrategen Josephine Nellerup om kulturmiljön runt södra Munksjön. Åker nu strax iväg till vänner i Göteborg där jag ska samla kraft inför morgondagens Göteborgsvarv! Önskar er alla en riktigt skön helg!

10 maj 2012

GRAFFITI

Tunneln vid Talavidskolan är onekligen en levande konsthall. En utställning som ständigt förnyas och som gläder mig nästan varje dag! Ett utrymme för den fria kulturen men med vissa enkla, av de flesta accepterade, regler :)
8 maj 2012

KULTUR I CENTRUM

I söndags cyklade jag och min man 5 mil, en ganska lugn runda för att inte äventyra Göteborgsvarvet. Igår lyckades jag få tag i en massagetid på underbara Hudoteket. Visade sig att jag hade lite blockeringar i vaderna som jag nu fick hjälp med. En lätt löprunda imorgon och massage på torsdag - sedan är jag redo för halvmaran!

Igår kväll hade Frälsningsarmén bjudit in till ett möte på Murphy´s. Hans Mannerfred och Bernt Lindqvist m fl talade. Jag och Eva Mogren var där från Folkpartiet. Trevligt bordssällskap, medryckande allsång och god mat (kan rekommenderas!) bidrog till en god stämning. Dessutom hade jag turen att vinna ett foto av Gunnar Lundqvist!

Idag har jag ägnat en hel del tid åt seminariet "Se kompetensen" som hålls 21 maj. Under eftermiddagen passade jag på att besöka ateljén Åtta penseldrag i Smedbyn för att gratulera dem till deras 10-årsjubileum. Jag överlämnade en bukett med åtta symboliskt olika blommor. Blev väl omhändertagen med personlig visning och hembakt tårta! Uppskattade verkligen Hill-Britt Karlssons (th) fina akvareller (i bakgrunden)!
Under kvällen deltog sammanlagt åtta folkpartister på kommunens informationsmöte om Ramprogrammet för södra Munksjön. Vi är mycket engagerade i frågan och kommer under utställningstiden yttra oss bland annat om behovet av att lyfta kulturmiljön i området.

5 maj 2012

GOTT OCH BLANDAT

I torsdags inledde jag dagen med ett trevligt frukostmöte med en lokal konstnär. Vandrade sedan vidare till Spira för en heldag med Svensk Scenkonst. Förhoppningsvis leder de kontakter jag tog mot slutet av dagen till att Dramatens föreställning "Jag blev slagen klockan fjorton och fyrtiofem" kommer live-streamas till Jönköping den 2 juni - samverkan pågår!
På torsdagskvällen besökte jag min gamla Ladies Circle-klubb. Vi besökte Kivarps gård utanför Habo där vi bland annat handlade hemgjord getost. Sedan blev det möte hemma hos Anna Tålhagen. Det var verkligen roligt att träffa både gamla och nya LC-or igen, har redan bokat lunch med en av dem i nästa vecka!


Igår ägnade jag större delen av dagen åt budgetarbete. På vägen hem slank jag in på Linnman gallery och såg Matilda Kästels utställning "A Reflection in Glass, Darkly". Idag har jag löptränat, beskurit rosor i trädgården och planterat nya blommor vid entrén. Imorgon ska jag och min man cykelträna igen och så ska jag gå igenom allt det praktiska inför Göteborgsvarvet nästa lördag.

2 maj 2012

INSPIRERANDE VÄDER

Igår var det skönt att vara ledig. Min man och jag passade på att cykla 6,5 mil mellan Barnarp och Skillingaryd. Det är verkligen härligt att följa årstiderna från cykelsadeln och att se omgivningar man aldrig sett förut. Vaggeryd och Hjortsjön visade sig från sin allra mest bedårande sida! Däremot är det nu bara 1,5 månad kvar till Vätternrundan och jag inser att vi inte kommer hinna träna de rekommenderade 100 milen...

I förmiddags var det budgetarbete och under eftermiddagen möte med Jämställdhets- och integrationsutskottet. Kunde faktiskt gå hem tidigt från jobbet idag och njuta av det underbara vädret. Passade på att äta kvällsmaten ute och pyssla lite i trädgården. Ser fram emot en heldag om scenkonst på Spira imorgon och att sedan träffa min gamla Ladies Circle-klubb på kvällen!

Uppdaterad blogg

Så har jag då ännu en gång uppdaterat min blogg! Tiden går så fort! Här hittar du nu enkelt både min senaste film på Youtube och min (och An...