29 oktober 2012

NATUR OCH FÖRTROENDE
Igår ägnade jag större delen av dagen åt trädgårdsarbete, beskärning av björnbärsbuskar och lövräfsning. Blev snyggt och prydligt! Under förmiddagen idag hade jag ett långt telefonsamtal med en lärare från länet som valt att vända sig till mig för att få stöd. Jag blev glad av hennes stora förtroende för mig och hon blev glad av mina goda råd.

Gladdes åt att Nyamkos och min artikel om jämställdhet var med i dagens JP och passade på att skickade in en annan artikel till Tidningen NU - det liberala nyhetsmagasinet. Ägnade sedan hela eftermiddagen åt att vandra på Västanåleden med sönerna. Vi åt goda smörgåsar, njöt av alla löv och en fantastisk natur. Blev oväntat äventyrligt vid en kraftig stigning där man fick ta hjälp av rep för att ta sig upp - mycket uppskattat av sönerna!

Avslutningsvis fick jag idag min efterlängtade FA-skattsedel och imorgon kväll ska jag till Skatteverket för information om momsredovisning. Nu är jag företagare på riktigt!!

27 oktober 2012

FRÅN BUDGET TILL BOKFÖRING

I torsdags ägnade vi i kommunfullmäktige nästan 10 timmar åt att diskutera budgeten. I år tyckte jag att vi i majoriteten var starkare och mer samspelta än tidigare! Igår var jag ledig. Passade på att gå en långpromenad i solen, cykla en liten stund på trainern i garaget och ta mig ett fotbad! Idag har jag städat. Har också börjat få ordning på bokföringen i min firma. Nytt bankkonto, verifikationerna i prydlig ordning och sakta men säkert börjar jag få kläm på bokföringsprogrammet. Min "portfolio" börjar också se riktigt proffsig ut med mina bilder, logotype, prislista och vernissageinbjudan.

24 oktober 2012

LÄNSMUSEERNAS HÖSTMÖTE
Under ett par dagar har Jönköpings Läns Museum varit värd för Länsmuseernas samarbetsråds höstmöte för ett 60-tal förtroendevalda och länsmuseichefer. Temat för i år var sociala media, som framgår av bilden, en aktuell utmaning för oss alla. Tyvärr kunde vi ju inte visa upp vårt länsmuseum ännu men deltagarna var otroligt imponerade av Spira, där vi avslutade dagen med en god middag, och har lovat att komma och besöka museet nästa år!

22 oktober 2012

LENNART JOANSON
Under eftermiddagen fick jag besök av konstnären Lennart Joanson. Jag hade bjudit in Lennart för att visa honom hur mycket jag uppskattar hans två tavlor som jag valt till mitt tjänsterum. Lennart var mycket glad för inbjudan och visade sig själv vara mycket förtjust i den av hans tavlor som hänger ovanför mitt skrivbord. På mina frågor berättade Lennart gärna om sin tid som konstnär. Han berättade bl a att han växte upp på Dunkehalla, att hans bror Zage Johanson var en erkänd konstnär som han lärde sig mycket av, att han 1961 var den andra personen i Jönköping som fick kulturstipendie, att han tog bort bokstaven h i sitt efternamn på 70-talet och att han fortfarande målar.

Med tanke på fjolårets intensiva debatt om mitt förslag om riktlinjer för inköp av konst inom kommunal vård och omsorg var det extra intressant att höra honom berätta om den målning på Ryhov som helt nyligen fått målas över därför att patienterna inte stod ut med den. Redan när han målade den på 80-talet gick debattens vågor höga i tidningen och han fick stark kritik för sitt val av motiv. Vi var båda överens om att den konstnärliga förlusten hade kunnat undvikas om
vårdgivaren varit mer uppmärksam på patienternas önskemål :) Avslutningsvis fick jag ett par fina broschyrer av Lennart och självklart kommer jag bjuda in honom till min vernissage på Galleri Blå!

19 oktober 2012

EN FÖRLORAD ÅKLAGARGENERATION

Som ni kanske såg i artikeln i Jönköpingsposten så anser jag att Åklagarkammaren i Jönköping inte är en jämställd arbetsplats. Jag tänker inte utlämna några personliga detaljer men jag är uppriktigt bekymrad över framtiden. Jag är bekymrad över den förlorade generationen kvinnliga åklagare. De senaste åren har fem kvinnliga åklagare med lång yrkeserfarenhet slutat, inkl jag själv. Alla har gått vidare till högre tjänster - rådmän, vice chefsåklagare och kommunalråd. Åren dessförinnan bytte lika många kvinnliga åklagare till andra åklagarkamrar. Sammantaget innebär det att Åklagarkammaren i Jönköping har tappat en hel generation erfarna kvinnliga åklagare, i princip alla kvinnor över 40 år. Vad betyder det för rättssäkerheten i Jönköpings län?

17 oktober 2012

FRÅN RÅDHUSET TILL SKATTEVERKET

Under förmiddagen var det sammanträde med kommunstyrelsen (ks). Största ärendet var budgeten men budgetdebatten och det avgörande beslutet tas inte förrän på kommunfullmäktige nästa torsdag. Fick sedan ett trevligt samtal från en revisionsfirma som är intresserad av att på något sätt bidra till Öxnehaga Företagarskola! Ingvar Åkerberg och jag hade som vanligt i samband med ks en gemensam och givande lunch med samtal om både stort och smått. På vägen tillbaka till Rådhuset slank jag in på Galleri Blå för att skriva under hyresavtalet inför min utställning.

Under eftermiddagen var det möte med Välfärdsutskottet, där vi framförallt fick information om problematiken kring funktionshinderomsorgen och kommunens framgångsrika verksamhet med sommarjobb resp feriepraktik. Under eftermiddagen fick jag glädjande nog ett samtal från konstnären Lennart Joanson som jag bjudit in till Rådhuset på fika eftersom jag har några av hans fina tavlor på mitt tjänsterum. Avslutade sedan dagen med tre timmars bokföringsinformation på Skatteverket. På vägen hem hade jag ett mycket bra samtal med folkpartisten Torgil Danielzon - tack för att du finns!!

16 oktober 2012

HÖG KOMPETENS
Åter i vardagen. På andra dagen av Liberala kvinnors landsmöte tog jag tacksamt emot många glada tillrop efter lördagens utfrågning - de värmde mitt hjärta! Igår tilbringade jag hela arbetsdagen på mitt tjänsterum med diverse förberedelser. Under kvällen var det möte med FP:s välfärdsteam med ovanligt många och två helt nya deltagare. Vi kom ganska långt i vår planering inför nästa paneldebatt om familjehem som sannolikt kommer gå av stapeln den 21 januari 2013 och bjuda på en mycket kompetent panel!

Idag fick jag besked om att ny ordförande för Personalutskottet blir Anne-Marie Grennhag och att ny ordförande för Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden blir Carin Berggren. Väldigt glädjande att fler ledande politiska uppdrag bemannas med kompetenta kvinnor - är så stolt över den politiska majoriteten i Jönköpings kommun! Under eftermiddagen idag höll vi intervjuer med några av kandidaterna till tjänsten som kulturchef, på fredag fortsätter vi. Känns verkligen härligt att ha så många sökande som håller hög kvalitet!

13 oktober 2012

LIBERALA KVINNOR

Så var då omröstningen på Liberala kvinnors landsmöte i Västerås avklarad. Om ni missat det så var vi tre kvinnor som kandiderade till posten som ordförande - Anna Steele (nominerad av valberedningen), Fatima Svanå och jag. Trots att jag varken varit aktiv i Liberala kvinnor eller sitter i riksdagen fick jag faktiskt näst flest röster, vilket innebar att jag och Anna Steele gick vidare till en ny omröstning. I den omröstningen vann Anna Steele med god marginal. Till posten som vice ordförande var bara Fatima föreslagen. Jag valde att inte kandidera till den posten för jag tycker att Fatima förtjänar den efter att ha haft den i två år. Följden blev att jag blev vald till ordinarie styrelseledamot.

Styrelsen består av väldigt kompetenta kvinnor, förmodligen en av de mest kompetenta styrelser jag suttit i. Det ska bli en ära att få arbeta för Liberala kvinnor och jag tror att Anna och Fatima kommer att göra ett riktigt bra jobb som presidie. Bonnie Bernström avgår imorgon som ordförande. Hon har gjort ett bra jobb i styrelsen och har lagt en bra grund för det fortsatta arbetet, inte minst genom att hon lyckats få omfattande projektmedel beviljade till Liberala kvinnor. Sammantaget känner jag mig mycket trött men mycket nöjd. Lena Skaring Thorsén, Inger Gustafsson (som själv suttit i denna styrelse 2005-2008) och Helena Berggren pläderade så väl för mig och jag fick mycket beröm för hur jag svarade på utfrågarnas frågor. Ser nu fram emot att tillsammans med Liberala kvinnor göra en god insats för jämställdheten i Sverige. Sov gott vänner!

12 oktober 2012

PRIORITERADE POLITISKA FRÅGOR

Liberala kvinnors politiska plattform innehåller fn nästan 140 punkter. Efter landsmötet i helgen lär plattformen uppgå till nästan 200 punkter. Självklart måste det vara Liberala kvinnors ambition att genomföra eller påbörja genomförandet av många av dessa punkter varje år. För mig är dessa frågor prioriterade:

• 40-60 representation bland FP:s representanter i kommunala bolagsstyrelser

• Fler män i förskolan

• Tillfällig föräldrapenning för betalning av hushållsnära tjänster vid vård av sjukt barn

• Stöd till mansmottagningars och mansjourers verksamhet

BETYDELSEN AV ATT STÖDJA LIBERALA KVINNOR

Under mina 18 år som åklagare är jag mest stolt över att ha kunnat hjälpa så många kvinnor och barn till bättre möjligheter i livet. Att jag överhuvudtaget gav mig in i politiken beror på den styrka jag fick i det kvinnliga internationella nätverket Ladies Circle, där jag fick förtroendet att vara både ordförande och distriktsordförande. Men grunden har naturligtvis lagts av mina föräldrar Anita och Bengt Harding, som uppfostrat mig till en jämställd kvinna och som kämpat för jämställdheten i politiska sammanhang, såväl på kommunal nivå som i riksdagen. Dessutom har jag oerhört mycket stöd av min mycket jämställda man!

Genom åren har jag fått ett fantastiskt stöd av folkpartister för att nå inflytelserika politiska poster. Inger Thapper, tidigare distriktsordförande i Liberala kvinnor, var den som fick mig att kandidera i valet 2006. Bengt Göransson, tidigare kommunalråd, som under sin politiska karriär stöttat kvinnliga politiker, och hans fru Anta stöttade även mig på ett enastående sätt när det var extra tufft. Även andra kvinnor och män i Folkpartiet, främst äldre med lång politisk erfarenhet, har stöttat mig. Senast har Liberala kvinnor i Jönköpings län nominerat mig till ordförande i Liberala kvinnors centralstyrelse - en ära!

Det stöd jag fått har gjort det möjligt för mig att bli ordförande i FP, kommunens allra första kvinna på posten som ordförande i kommunfullmäktige och nu kommunalråd. Min ambition är att ge andra kvinnor motsvarande stöd. Jag är mentor åt en ung lovande folkpartist, jag har fått med flera kvinnor i vårt välfärdsteam och jag har fått med flera kvinnor i vår studiecirkel om bolagsstyrelsearbete. Jag har också skickat ut mitt projektarbete, om vad man bör tänka på om man vill bli kommunalråd, till alla distriktsordförande i Liberala kvinnor i förhoppningen att stötta fler liberala kvinnor ute i landet. Numera är jag också med i Zonta, ett annat internationellt kvinnligt nätverk, som stöder kvinnor i hela världen.

Om jag väljs till ordförande i Liberala kvinnor under helgens landsmöte i Västerås så får ni en kvinna som av tacksamhet för det stöd hon fått i livet vill ge andra liberala kvinnor motsvarande stöd!

9 oktober 2012

JÖNKÖPINGSKULTURENS ANSEENDE ÖKAR

Enligt delårsrapporten jan-aug 2012 ger 53 % av invånarna i Jönköpings kommun betyget 8 eller högre på en tiogradig skala på frågan "Hur ser du på tillgången till kulturevenemang?" Resultatet överstiger vårt mål med inte mindre än 7 %. Sedan 2008 har resultatet varit 44 % som högst. Målet för 2012 sattes därför till 46 % och åren därefter till 47 %. Verkligen mycket glädjande att invånarnas nöjdhet ökat så dramatiskt redan! Är övertygad om att Spira är en stark bidragande faktor men nöjdheten ökar även med bibliotek resp utställning/konst.
Av Medborgarundersökningen 2012 kan man konstatera följande avseende kulturen:
  • Nöjdheten med såväl bibliotek som utställning/konst och teater/konserter har ökat det senaste året, om än marginellt (med mellan 0,1-0,4 i index)
  • Nöjdheten i Jönköping är högre (index 71) än i genomsnittet av de 115 jämförda kommunerna (61). 
  • Kvinnor är mer nöjda än män (betygsindex 74 mot 68). 
  • Invånarna mest nöjda i åldern 18-24 år resp 75 år eller äldre.
  • Av 14 jämförda verksamheter är medborgarna mest nöjda med vatten och avlopp (index 83), räddningstjänsten (index 79) och kulturen (index 71).

7 oktober 2012

EN KULTURELL DAG

Igår besökte jag och min man ART036. Inger Gustafsson invigde utställningen på ett något okonventionellt sätt genom att slå sönder en porslinsfigur. Av de utställda verken fascinerades vi särskilt av Lisa Atterströms installation "Oro" och Angelica Olais kläder. Jag passade förresten på att hälsa på Lennart Joanson som har målat två av de tavlor jag har på mitt rum och som jag tycker väldigt mycket om.

Efteråt åkte vi till Ölmstad för att delta på Mymensinghdagen på Klockaregården. Dagen ordnas av Föreningen Byskolorna i Mymensingh som startats av Magdalena Sandgren. I år hade jag åtagit mig att berätta om vår resa till Bangladesh i december 2010. Var väldigt roligt att titta på fotografierna, läsa bloggarna efteråt och minnas denna fantastiska resa!

5 oktober 2012

FP OCH FA

Igår kom jag äntligen någorlunda ikapp med mitt arbete på Rådhuset. Skönt! Däremot kunde man på Vårdcentralen inte hitta någon förklaring till varför jag har lock för öronen :( På kvällen fick jag emellertid ett uppmuntrande besök av en engagerad, driftig kvinna som vill engagera sig i Folkpartiet! Därefter möte med Folkpartiets Bildningsteam, där vi fick besök av tf kulturchefen Mats Berggren. Ett mycket bra möte!

Idag har jag varit ledig. Blev ännu ett besök på NyföretagarCentrum. Sedan lunch med FP:s Rolf Johnson och Torgil Danielzon på Fjällstugan. Efter en hel del krångel med datorn lyckades jag sedan äntligen göra en FA-anmälan till Skatteverket. Onekligen en svindlande känsla! Har också fyllt i en anmälan om bisysslor som jag ska lämna in på måndag. Ska nu ägna resten av kvällen åt bildbehandling!

3 oktober 2012

LIVET GÅR FRAMÅT

Imorse var det styrgruppsmöte om en fördjupad förstudie för att utveckla samarbetet mellan arkiv, bibliotek och museer (ABM) i Jönköpings län. SvD påstod i söndags att ABM-frågan är "herrelös" - men så är det alltså INTE här i Jönköpings län! Sedan åt jag och näringslivschefen Camilla Littorin lunch tillsammans med innehavaren Annelie Wennberg på Hasse på Sjökanten för att lyssna på flera av hennes kreativa idéer. På vägen tillbaka till Rådhuset hämtade jag min senast producerade tavla, "Höstcrescendo". Ägnade sedan eftermiddagen åt mängder med mail.

Under kvällen har jag bokat Galleri Blå för att ställa ut mina tavlor under tiden 29 nov - 12 dec. Spännande och utmanande! Har påbörjat en kassabok, kommit längre med min Skatte- och avgiftsanmälan, stämt av mitt tilltänkta företagsnamn med Bolagsverket och bokat ännu en rådgivning på NyföretagarCentrum på fredag. Har också hjälpt yngste sonen med att ta fram ett par tydliga alternativ till gymnasieprogram. Livet går onekligen framåt!

2 oktober 2012

JÄMSTÄLLDHET OCH INTEGRATION

Igår var jag kompledig igen efter vårt intensiva budgetarbete. Glädjande nog hann min man under morgonen anmäla oss båda till Vätternrundan 2013 innan de 20 000 platserna, efter bara 3 timmar, var slut! Själv passade jag på att delta i Föreningen Kvinnomuseet Amalias sopplunch där kommunens personalchef Ylva Millback berättade om sina erfarenheter som kvinna och ledare. På ett humoristiskt men tankeväckande sätt talade hon om betydelsen av att se saker ur olika synvinklar och om finessen med att vara lugn på ytan. På kvällen var det möte på yngste sonens skola inför gymnasievalet. Väldigt mycket information att ta till sig, tur att sonen redan har sin inriktning någorlunda klar!
I förmiddags var det dags för rekryteringsdialog med kommunala nämnder och bolag utifrån jämställdhets- och mångfaldsperspektiven. Det blev ett mycket givande möte med föredrag av Seroj Ghazarian från Göteborg. Seroj beskrev bl a människans inre som leksaken i ett kinderägg (!) och menade att vi måste ta oss förbi foliet och chokladhöljet för att kunna se det värdefulla. Dessutom fick vi information från kommunens bästa förvaltningar (fritids och social) samt bästa bolag (Vätterhem och Elmia) på de här frågorna. Känner mig oerhört stolt över det goda arbete som pågår! Inser samtidigt att det finns väldigt mycket kvar att göra men att den här dialogen var ett stort steg i rätt riktning.
Under eftermiddagen var det möte med Jämställdhets- och integrationsutskottet där vi bl a fördjupade oss i den låga förvärvsfrekvensen för utrikes födda kvinnor i våra prioriterade områden. Vi enades också om att flera av de kommunala bolagen bör undantas från rapporteringsskyldighet avseende integration och jämställdhet, en fråga som därför kommer tas upp som ett ärende på kommunfullmäktige i november. Efter arbetet var det dags för Folkpartiets studiecirkel om arbete i kommunala bolagsstyrelser. Nu dags att förbereda morgondagens möte och presskonferens gällande förstudien om utvecklat samarbete mellan Arkiv, Bibliotek och Museer.


Uppdaterad blogg

Så har jag då ännu en gång uppdaterat min blogg! Tiden går så fort! Här hittar du nu enkelt både min senaste film på Youtube och min (och An...